Hergebruikte deuren van de oogstkaart in Bluecity

Gepubliceerd door Astrid op

BlueCity

Hergebruikte deuren van de oogstkaart naar BlueCity

Hoe kunnen wij hergebruik van materialen stimuleren? Door het te laten zien in de praktijk én door het verhaal erachter te vertellen. In het kader van “hergebruikte stalen deuren met een verhaal” nemen we vandaag een kijkje in BlueCity in Rotterdam.

BlueCity
Fotografie: Petra Appelhof

BlueCity aan de Rotterdamse Maas

BlueCity is een verzamelgebouw voor circulaire initiatieven. Het is een broedplaats van creativiteit waar hergebruik van reststromen centraal staat. Het Rotterdamse tropische zwembad Tropicana is vijf jaar geleden omgetoverd naar een plek waar start-up’s en circulaire ideeën tot stand komen.  

In de meetingrooms, op de bodem van het golfslagbad, worden nu circulaire business modellen bedacht en in de evenementenruimtes worden podcasts over circulariteit opgenomen. 

Reststromen en hergebruik staan centraal in deze circulaire voorbeeldstad. Niet alleen kreeg het gebouw een nieuwe bestemming. Maar ook zorgen de ondernemers, die werken in de hub, ervoor dat de ene reststroom de input is voor de ander. Zoals Rotterzwam die in de productieruimtes in de kelder is begonnen met het kweken van de oesterzwammen op de koffieprut van omliggende kantoren.

Onder het zwembad, waar vroeger de technische ruimtes waren, zit nu het BlueCity Lab waar er door start-ups geëxperimenteerd wordt met nieuwe biobased technieken voor o.a. in de bouwsector. Zoals bijvoorbeeld Waterweg en BlueBlocks die ook betrokken zijn bij de onderzoeksinstallatie The Exploded View.

Ontwerpen met reststromen

Superuse Studios is als mede-initiatiefnemer vanaf de start van BlueCity betrokken bij de herontwikkeling van de locatie van ruim 12.000 m2. 

Bij de transformatie van het gebouw zijn circulaire ontwerpprincipes en hergebuik van materialen als uitgangspunt genomen. 

Er zijn nu 100 circulaire werkplekken en kantoren gerealiseerd in de kantoorvleugel. Zij hebben er zelf ook hun Rotterdamse kantoor in gevestigd. 

Superuse

Het kantoor van Superuse Studios Rotterdam

De stalen branddeuren van Jansen by ODS

Potentieel afval wordt afval met potentieel

De stalen Jansen deuren en raamprofielen in de gangen van BlueCity komen ook uit een reststroom. 

“Wij hebben een nieuwe toepassing kunnen vinden voor puien die dreigden in de afvalcontainer te belanden” aldus Ron Jacobs, Brand & Sustainability manager van Jansen by ODS. 

“De bouwer zit met potentieel afval en heeft geen ruimte om deze materialen op te slaan. De restpartij stond dus klaar om weggegooid te worden. Vanuit de circulaire benadering van Jansen by ODS om de materialencyclus te sluiten was dit een kans om hiervoor een nieuwe toepassing te vinden.

We hebben proactief potentiële ontwerpers benaderd met de vraag of zij een toepassing konden bedenken voor deze reststroom van stalen puien. Zo zijn wij in contact gekomen met Superuse studios die de stalen puien en brandwerende deuren verwerkt hebben in hun eigen kantoor en herontwikkelingsproject in BlueCity.”

Materialenregisseur
“BlueCity is een symbolische plek om de herbruikbaarheid van de stalen ramen en deuren een nieuw thuis te geven. Wij hebben hier de vraag en aanbod op een andere manier afgestemd om deze reststroom in de materialencyclus te behouden. 

Onze rol van distributeur van nieuwe stalen ramen en deuren verbreden wij hiermee door de rol van materialenregisseur op te pakken voor reststromen van Jansen raam- en deurprofielen”.

Oogstkaart

“Die nieuwe rol van materialenregisseur begint steeds meer vorm te krijgen en daarom is er een oogstkaart ontwikkeld zodat ons netwerk geïnspireerd wordt om hun reststromen van Jansenprofielen niet als afval te beschouwen maar in te leveren bij onze materialenhal. 

Op de oogstkaart bieden wij deze restpartijen weer aan ons netwerk van ontwerpers die, net zoals Superuse Studios heeft gedaan in BlueCity, hiervoor nieuwe toepassingen kunnen bedenken”, aldus Ron Jacobs. 

Op de oogstkaart staan ramen, deuren en gevelprofielen met foto’s en technische specificaties. Maar ook de vergadertafel uit stalen snij afval en een gerecupereerde sportvloer, die werd ontworpen i.s.m. Buurman Antwerpen, is te vinden op de oogstkaart.

Oogstkaart Jansen by ODS
Oogstkaart BlueCity deuren uit hergebruik Jansen by ODS

Dit is slechts een verhaal van hoe “voormalig afval” hergebruikt kan worden in het bouwproces. We hopen van harte dat er meer “materialen met een verhaal” en tweede of derde leven gaan krijgen in de bouwsector. Heeft u vragen over de oogstkaart? Neem dan contact met ons op.

Categorieën: Renovatie