The Exploded View in het Design Museum in Gent

Gepubliceerd door Astrid op

demontabel bouwen met staal

The Exploded View was te zien in het Design Museum in Gent

The Exploded View, een ode aan Biobased materialen en circulaire bouwmethodes, is vorig jaar virtueel gelanceerd tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Na een korte stop in de Circulaire hub BlueCity in Rotterdam was de onderzoeksinstallatie voor het eerst voor het grote publiek te zien in het Design Museum in Gent. Het museum wilde hiermee aandacht vragen voor duurzaamheid via design. 

Design Museum Gent expositie The Exploded View

The Exploded View

De installatie is het resultaat van een samenwerking van 40 organisaties en “The Embassy of Circular and Biobased Building”. Het toont de verschillende ruimtes van een circulaire woning met schaal 1 op 4. Het is een uiteenzetting van biobased materialen en circulaire bouwmethodes. Via QR codes op de materialen kun je direct meer leren over de toepassingen en uitdagingen van de gebruikte methodes.

Harvest Bay initiatiefnemer Jansen by ODS maakte in samenwerking met Studio Fede en Lootens de woonkamer van deze installatie.

Demontabel bouwen met staal

Stalen gevelstructuren zitten vaak permanent aan elkaar gekoppeld. Dat maakt dat reparatie van onderdelen of hergebruik lastig is. Terwijl staal erg geschikt is voor hergebruik vanwege de lange levensduur van het materiaal.

Door gevels te ontwerpen en te bouwen met de demontabele stalen Jansen profielen kan dit bijdragen aan de circulariteitspotentie van gebouwen. Door losmaakbaarheid innovaties toe te passen op de stalen knopen wordt connectie met de profielen omkeerbaar. Hierdoor kan de dragende stalen constructie weer uit elkaar worden gehaald. Daarnaast zorgt prefabricage voor minder snij afval.

Door slimme verbindingen te maken worden de stalen Jansen profielen bovendien een platform om andere materialen direct in de gevelconstructie te bevestigen. In de woonkamer van de Exploded view is te zien dat er een stalen boekenkast direct aan de geveldelen is gekoppeld. Hiermee vormen de Jansen profielen het platform waar andere biobased materialen op kunnen bouwen.

demontabel bouwen met staal

Gevel as a service

Demontabele stalen profielen zijn gemakkelijker te onderhouden waardoor gevel as a service ervoor zorgt dat eigenaren van gebouwen worden ontzorgt op het gebied van gevelonderhoud. Maar ook als een gebouw van functie verandert zorgt de losmaakbaarheid van de gevel voor flexibiliteit en aanpassingsvermogen.

Na de oogst van de oude de stalen profielen hierdoor ook beter te herbruiken in andere constructies. Zo blijven de stalen profielen in de materialencyclus. Hierdoor wordt er bespaard op primaire grondstoffen en de energie die nodig is om de stalen Jansen profielen te vervaardigen. Laat dat nou net de basisprincipes zijn van de Circulaire Economie.

De Exploded View laat zien dat circulaire materialen en bouwmethodes mooi zijn en slim in elkaar zitten. Maar het geeft de bezoekers ook een beeld bij circulair bouwen en hoe huizen en gebouwen er in de toekomst uit kunnen zien. 

Waar is The Exploded View nu te zien?

Van 10 juli tot en met 3 oktober is “The Exploded View” te zien in het museum De Fundatie in Zwolle tijdens de expositie Design by Nature.

Exploded View