Van restafval naar vergadertafel

Gepubliceerd door Astrid op

Vergadertafel uit hergebruikte materialen

Van restafval naar vergadertafel

Wat is er mogelijk met restmaterialen? Daar wisten de creatievelingen van Buurman Antwerpen wel raad mee. Zij hebben de missie om het publiek te tonen dat je mooie en functionele producten kunt maken vanuit restmaterialen. Zo werd het idee geboren om samen met enkele partners van het Vlaanderen Circulair project Cooperation is Key een circulaire tafel te realiseren. Een mooie case om de samenwerking rondom circulariteit in de praktijk te testen. Het resultaat is een inspiratiestuk die de kracht van hergebruik demonstreert.

Vergadertafel uit hergebruikte materialen

Recupereren

Het houten tafelblad is een onderdeel van een gerecupereerde sportvloer uit een basketbalzaal in Antwerpen. “De vloer moest na een vochtschade worden vervangen en zou in de container zijn beland als wij niet tussen beiden waren gekomen” vertelt Eva de Clerck van Buurman Antwerpen. In hun pas geopende materialenhal en werkplaats in Antwerpen werd de sportvloerdelen gereed gemaakt voor hergebruik en opgeslagen voor toekomstige projecten.

Overstock en hergebruik

“De platte latten en hoeklijn lag in een oude voorraad in Turnhout stof te vergaren. Met een net woord noemen we dat overstock” aldus Ron Jacobs van Jansen by ODS. De poten van de tafel zijn hergebruikt uit de module van het GTB lab. “Wij hebben deze module voor het BAMB project ontwikkeld, twee keer getransformeerd en een keer op de WasteBuild 2019 in Amsterdam opgesteld. De lengte profiel van de poten zijn over en nu onderdeel van de tafel.”

Stalen Viss raamprofielen

Samenwerking Cooperation is Key

Deze tafel is een mooi voorbeeld wat er met samenwerking tussen verschillende organisaties bereikt kan worden. En dit is nog maar het prille begin want zowel Jansen by ODS als Buurman Antwerpen zijn actief in het project Cooperation is Key. Binnen de proeftuin van Vlaanderen Circulair wordt samen met Lootens, Franck en Bureau Bouwtechniek stappen gezet rondom o.a. urban mining facilitation en de opschaling van samenwerkingen binnen de circulaire bouw. Op Harvest Bay zullen we dit project volgen en verslag toen van de leerlessen rondom de circulaire bouwinitiatieven.

De tafel is inmiddels beschikbaar gemaakt via de harvest map van Jansen by ODS. Op deze kaart staan nog vele andere stalen Jansen profielen die geschikt zijn voor ontwerp met hergebruik.

De tafel is een echte eyecatcher geworden. Een vergadertafel met een circulair verhaal dat wellicht andere organisaties kan inspireren tot het nadenken over de mogelijkheden van restmaterialenstromen. 

Harvest Bay projectpartners

Buurman Antwerpen materialen werkplaats
Jansen by ods gevel as service
Categorieën: Circulair Concept