Voor de wind van Antwerpen naar Enkhuizen
Gepubliceerd door Astrid op
Voor de wind van Antwerpen naar Enkhuizen
Hoe Cooperation is Key Harvest Bay kon testen voor kunstenaar Elmo Vermijs.
Op de dijk van het Zuiderzee museum in Enkhuizen staat de bijzondere kunstinstallatie “Het waait voor ons” van Elmo Vermijs. Het is een van de 15 werken van de tentoonstelling Must See. De tentoonstelling laat de bezoeker op een andere manier kijken naar bekende Nederlandse iconen die hebben bijgedragen aan het typische beeld van Nederland in het buitenland.
Door een deel van een oude windmolenwiek op de dijk van het buitenmuseum te plaatsen maakt hij een eigentijdse vertaling van de “Hollandse Luchten” en zet hij bezoekers aan het denken over hergebruik.
Elmo Vermijs (Tilburg, 1982) werkt op het snijvlak van kunst, ontwerp, architectuur en landschap. Hij onderzoekt de relatie tussen ruimte, (afval)materialen en regeneratieve productieprocessen, om nieuwe perspectieven te genereren op het gebruik van materiaal in de hedendaagse samenleving. Hij doet dit door de talloze relaties tussen het gebruik en de productie van (afval)materialen, en hun historische, politieke en milieucontexten te onderzoeken.
“Het ontwerpen met herbruikt materiaal is een kunst op zichzelf, ontwerpen vanuit het materiaal vraagt om een hele andere benadering dan ontwerpen met nieuwe materialen. Daarnaast kan kunst naar mijn inzien een belangrijke bijdrage leveren aan dit proces door het zichtbaar te maken“, “, aldus Elmo Vermijs.
Cooperation is Key
Het staal voor de draagconstructie waar de molenwiek op rust komt uit een slachterij uit Antwerpen. De matchmaking kwam tot stand via het Cooperation is key project van Vlaanderen Circulair.
“De verhaallijnen bleken voor zowel Elmo Vermijs als die van ons rond architectuur, duurzaamheid en circulariteit te draaien. Curator Anne van der Zwaag nam contact op met Jansen by ODS om te zien of er ruimte was om een draagconstructie voor het kunstproject mee te helpen realiseren. We zijn binnen ons netwerk gaan kijken naar bruikbare materialen en zo kwamen we al snel bij onze projectpartner Buurman in Antwerpen uit.”, aldus Ron Jacobs, Brand- & Sustainability Manager bij Jansen by ODS en projectleider van het Cooperation is Key project.
Buurman en Jansen by ODS zijn een van de partners van het project Circulair Bouwen, Cooperation is Key. Het project heeft als doel om te onderzoeken hoe, via samenwerking in de keten, materialen opnieuw in het bouwproces te laten circuleren. Bijvoorbeeld door het aanbieden van hergebruikte materialen van staal, steen en hout op een oogstkaart.
“De bruikbare stalen balken voor het kunstobject bleken geduldig te wachten, hangend aan het plafond bij Buurman Antwerpen. Snel calculatiewerk door het constructiebedrijf belast met de opbouw in Enkhuizen wees uit dat we een “perfect match” hadden. Vanaf dan ging het snel. De balken werden gedemonteerd, vervoerd naar Enkhuizen en werden de mechanische koppelingen gemaakt. De installatie moet tenslotte in oktober 2021 weer gedemonteerd worden. De stalen onderstel is nu een onderdeel van de kunstinstallatie en staat op de dijk tentoongesteld” aldus Ron Jacobs.
Urban mining: Het oogsten van stalen balken uit de voormalige slagerij in Antwerpen. Nu dient het staal als draagconstructie voor de kunstinstallatie “Het waait voor ons”.
Over het Zuiderzee Museum:
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het Hollandse verhaal van de Zuiderzee.
Tot 24 oktober is de kunstinstallatie Het Waait Voor Ons samen met 14 andere installaties van de Must See tentoonstelling te zien in de tuin van het Zuiderzee Museum. Vanaf 5 juni is het museum weer geopend voor publiek van 10:00 – 17:00 uur. Voor meer informatie over de tentoonstelling zie de website van het Zuiderzee Museum.
In deze video geeft curator Anne van der Zwaag samen met een gids van het museum een rondleiding door de tentoonstelling.