Van boekentoren tot boekenkast expositie Design Fest Gent

Gepubliceerd door Astrid op

Design Fest Gent

Tijdens de eerste editie van het Design Fest Gent stelt Jansen AG samen met de partners van het Harvest Bay consortium de vraag hoe om te gaan met reststromen uit bouwprojecten. Van 22 april tot 1 mei is in een van de stijlkamers van het Design Museum Gent de expositie “Van boekentoren tot boekenkast” te zien. Voor deze expositie heeft Jansen AG ontwerpers uitgedaagd om met een ander perspectief te kijken naar stalen restmaterialen en deze een nieuwe toepassing te geven. 

Design Fest Gent is een nieuw tweejaarlijks Festival en geeft ontwerpers een podium om hun ideeën te delen met de bezoekers en bewoners van de stad. Een uitgebreide waaier aan installaties, workshops en lezingen toont de diversiteit en de gelaagdheid van wat design kan  zijn: onderzoekend en experimenteel. Met een sterke focus op duurzaamheid daagt Design Fest Gent uit om na te denken en in dialoog te gaan.

Via drie bekende projecten in Gent toont Jansen via de expositie waar de verborgen winst zit die normaal verloren gaat. Architectuurprojecten komen vaak via maatwerkoplossingen tot stand. Hierdoor ontstaan reststromen die normaal gezien onzichtbaar blijven en na verloop van tijd tot afval verworden. Harvest Bay, een samenwerkend consortium bestaande uit ontwerpers, maakbedrijven en demontagebedrijven wil hiervoor, via urban mining, een oplossing aanreiken. Staal als materiaal is zeer geschikt voor hergebruik vanwege de lange levensduur.

Het platform houdt via een eigen oogstkaart bij waar er herbruikbaar materiaal beschikbaar is voor potentiële nieuwe gebruikers. De oorspronkelijke materialen kunnen zo dus gebruikt worden op een manier waar ze in eerste instantie niet voor ontworpen waren. Een oude gevel kan een tafel worden, of een raamprofiel een boekenkast.

Op dinsdag 26 april wordt het “Van boekentoren tot boekenkast” event georganiseerd in het Design Museum Gent. Wij willen met architecten en designers met een creatieve en open blik naar de toekomst in gesprek gaan hoe wij de kringloop kunnen sluiten en samen het nieuwe normaal voor de gebouwde omgeving kunnen betreden.

Tijdens dit event wordt er toelichting gegeven over deze expositie die Jansen samen met partners heeft samengesteld. Een curator neemt de bezoekers daarna mee op een rondleiding door de verschillende ruimtes van Design museum Gent waar ook het  Exploded View schaalmodel staat tentoongesteld. 

Wilt u aanwezig zijn bij dit evenement? Kijk hier voor meer informatie en het programma. 

Categorieën: Expositie