The Exploded View

Gepubliceerd door Astrid op

The exploded view expositie inspireert over stalen vliesgevelsystemen van Jansen by ODS

The Exploded View

Hoe kunnen circulaire bouwmaterialen, zoals staal, en biobased materialen elkaar versterken? The Exploded View van Company New Heroes is de verbeelding van een meerjarig onderzoeksprogramma van ‘The Embassy of Circular and Biobased Building’ waarin ontwerpers, ondernemers, onderzoekers, beleidsmakers en storytellers, samenwerken. De Embassy stelt zich actief de vraag: welke klimaat- en mensvriendelijke oplossingen zijn er te vinden en te realiseren voor de enorme bouwopgave waar Nederland voor staat?

The exploded view biobased materialen in een concept huis

Jansen by ODS is strategisch partner van dit project, dat over twee edities loopt. Deze termijn is mooi want gedurende minimaal twee jaar werken ontwerpers en pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen aan nieuwe perspectieven voor een meer duurzame ontwerp-, bouw- en woonomgeving. Deze zogenaamde Embassy of Circular & Biobased Building is onderdeel van World Design Embassies – een programma van Dutch Design Foundation. Biobased Creations, nu curator van de Embassy, is ook initiatiefnemer en ontwerper van The Growing Pavilion.

Stalen Jansen gevels zijn al meer dan een halve eeuw zichtbaar in internationale architectuurprojecten. Naast de esthetische waarde, is het ook vooral de extra dimensie naar meerdere toepassingen en het faciliteren van oplossingen waarom ontwerpers voor dit product kiezen. Recent kwam uit onderzoek naar voren dat de hergebruikwaarde van staal voor de circulaire economie de milieuscore enorm ten goede komt.

Het is precies dat aspect dat nu als basis dient voor nieuwe ontwerpen en toepassingen in tijdelijke gebouwen voor de woonvormen van de toekomst. Daar past een samenwerking met biobased bouwen perfect bij.

Staal als platform partner

Staal kan wel wat hebben als belasting en is oneindig herbruikbaar. Dat gegeven heeft ons er toe aangezet om daar rond een nieuwe strategie op te bouwen. Stalen profielen zijn oneindig herbruikbaar, transformeerbaar, remontabel en sterk. Daarop kun je bouwen en dat willen wij niet alleen doen. Samen met een integraal netwerk van bouwpartners bieden wij een totaalservice aan welke kadert rond Design, Build, Maintain & Harvest. “The end is where we start from”, ongeacht waar je in de cirkel instapt.

Drie smaken circulair

Circulariteit serveren wij in drie menukeuzes. Afval kan de grondstof zijn voor nieuwe gebouwdelen. Harvest Bay wil dit belangrijke aspect van hergebruik in zijn puurste vorm laten zien. Het is arbeidsintensief maar duidelijker kun je het niet illustreren.

Wanneer je industriële processen goed door ontwikkelt tot een concept voor sociale woningbouw, waarbij alles dat te veel is wordt weggelaten, wint iedereen. In en rond Eindhoven zal er de komende tijd flink worden ingezet en geëxperimenteerd rond dit gegeven. Ook hier mag er van het integrale netwerk wat worden verwacht. DDW 2021 zal hier een belangrijk ijkpunt zijn.

En een zoektocht mag ook leuk zijn. Samen met Studiofede hebben wij een concept ontwikkeld voor een kleine circulaire unit. De functie, grootte, locatie en gebruiksduur bepaalt de gebruiker zelf. Met een paar muisklikken configureer je het paviljoen. Na gebruik van de unit is er de Harvest Bay oogstkaart om opnieuw een gebruiker ervoor te vinden. Wordt circulariteit echt zo gemakkelijk en laagdrempelig? We hebben tot DDW 2021 om daar samen een antwoord op te vinden.

Harvest House