Van verpakkingsmateriaal en overstock naar een tuinhuis

Gepubliceerd door Astrid op

Circulair Tuinhuis

Circulariteit gaat over het zien van kansen. Nieuwe mogelijkheden zien waar anderen alleen maar afval zien. De creativiteit die daarvoor nodig is, komt vaak uit de hoek van de makers, de bouwers. Degene die een materiaal vast pakken en potentieel zien.

Zo ook met deze case. Dit tuinhuis is gemaakt van verpakkingsmateriaal. Houten verpakkingsmateriaal wel te verstaan. De zogenoemde “Janisol planken” hebben jaren dienstgedaan als beschermingsmateriaal om de stalen Jansen Janisol gevelprofielen te vervoeren vanuit Zwitserland naar de verwerkende gevelbouwindustie. De vrachtwagens vol staal werden beschermd door deze planken om de kwalitatief hoogwaardige producten zo netjes mogelijk bij de klant af te leveren.

Circulair Tuinhuis

Vaak werden de planken meegenomen door de vrachtwagenchauffeur, maar soms bleef er wel een paar planken liggen bij klanten. En zo ook bij deze klant. Het toeval wilde dat daar nog meer verborgen schatten lagen te verstoffen in het magazijn.

De stalen ramen en deuren zijn gemaakt van een oude serie profielen die uit het assortiment van Jansen is gehaald. Staal is een duurzaam materiaal en met een nieuwe behandeling in de lakstraat zien de profielen er weer blinkend uit.


En dan komen we bij het derde element van dit bouwwerk, het glas. Een collega uit de glasindustrie had een paar glaspanelen over die in de verkeerde dimensies waren gemaakt. Deze bouwer kreeg de vraag of er interesse was om hier iets mee te maken?

Drie verschillende materiaalsoorten: hout, staal en glas.

Via drie manieren waren deze materialen “afval” geworden. Het glas heeft nooit hun normale gebruikerscyclus kunnen voltooien omdat de dimensionering niet juist was. Het staal was een restvoorraad van product dat niet meer gebruikt werd in de deur, raam en gevelindustrie. En het hout was blijven liggen nadat het als verpakkingsmateriaal had gediend.

Circulariteit is het creëren van een synthese van verschillende “afval” materiaalstromen. In dit geval is hiermee een eyecatcher van een tuinhuis gebouwd.

Een goede dag voor circulariteit!

bouwen met afval
Categorieën: Bouwproject