Samen bouwen aan de stad van morgen in Living Lab 040

Gepubliceerd door Astrid op

Living Lab

Samen bouwen aan de stad van morgen in Living Lab 040

Wat is het woonconcept van de toekomst? Hoe kunnen er betaalbare duurzame woningen worden gebouwd met circulaire potentie? Het is hoog tijd om het wonen en leven in de stad opnieuw uit te vinden. Daarom is in Eindhoven de proeftuin Living Lab 040 gelanceerd.

Het leven in de stad wordt geconfronteerd met grote uitdagingen die de leefbaarheid sterk beïnvloeden. Zo wordt wonen steeds duurder en de ruimte steeds schaarser. Groene buitenruimtes worden verdreven door stenen en klimaatverandering wordt voelbaar. Terwijl de noodzaak voor duurzame en kwalitatieve oplossingen groeit, is de druk op de woningmarkt enorm hoog. Door te blijven denken binnen huidige kaders blijft een doorbraak uit en vindt versnelling niet plaats. Om innovatieve oplossingen een kans te bieden, is het idee geboren voor het creëren van een Living Lab.

In het noorden van Eindhoven worden de woonconcepten van de toekomst ontdekt waar bewust wordt omgegaan met alles wat de aarde biedt. In de proeftuin aan de Castiliëlaan worden 119 compacte woningen ontwikkeld. Met als doel samen bouwen en goede ideeën opschalen en realiseren. Hier kan bijvoorbeeld worden geëxperimenteerd met demontabel en circulair bouwen waardoor er tijdelijke en duurzame woningconcepten ontstaan.

Living Lab 040
© Living Lab 040 / gemeente Eindhoven

Het wonen van de toekomst
Deze betaalbare woningen worden straks bewoond door studenten, starters, alleenstaanden en gezinnen. De bewoners van allerlei leeftijden gaan zelf met bedrijven de toekomst van bouwen en wonen in Eindhoven ontdekken. Een buurt met sociale cohesie waar mensen met elkaar in verbinding staan. Een buurt die adaptief en wendbaar is en op de uitdagingen van de toekomst is voorbereid.

Het lab staat 15 jaar ter beschikking en daagt daarmee uit m.b.t. flexibiliteit, verplaatsbaarheid, demontabiliteit van gebouwen. Daarnaast m.b.t. nieuwe verdienmodellen als as a service, leasing en andere roerende financieringsvormen. Nagenoeg alles wat ons maatschappelijk bezighoudt is ingezet bij deze zoektocht naar het wonen van de toekomst. Denk aan circulariteit, mobiliteit, water, hittestress, energie en toegankelijkheid.

Partners

Living Lab 040 is een initiatief van Jos Lichtenberg en Monique Donker. Zij werken al jaren als adviseurs rond innovatieve projecten in de bouw. Het lab werkt samen met de overkoepelende partners: gemeente Eindhoven, de Technische Universiteit Eindhoven, Provincie Noord-Brabant en Amvest. Inmiddels hebben de volgende bedrijven zich aangesloten bij het initiatief om de stand van morgen te realiseren. Ferlem, KAW, M10, Sweco, Teun Verberne Consultancy, VELUX, en Harvest Bay partner Kloeckner Metals/Jansen by ODS.

Jansen by ODS is bezig met de ontwikkeling van demontabele stalen gevelconstructies voor de proeftuin. Een interessant project waarvan we hier op Harvest Bay verslag zullen doen.

Het Living Lab stelt zich open voor bedrijven die hun eigen ontwikkelingen willen toetsen, door ontwikkelen, verbeteren of voor bedrijven die kennis willen ontwikkelen en onderzoek willen uitvoeren dan wel daarbij betrokken willen zijn. Voor meer informatie zie www.livinglab040.com.

Harvest Bay projectpartners

Jansen by ods gevel as service