Gevel as a service

Gepubliceerd door Astrid op

The field Leiden circulaire hotspot

Gevel as a service

Kloeckner Metals ODS en haar afdeling geveltechniek “Jansen by ODS” bundelt kennis op het vlak van stalen systemen voor dak- en geveltechniek en stalen profielen voor ramen en deuren. Een bekende leverancier in de bouwsector die al 50 jaar de stalen gevelprofielsystemen van de Zwitserse fabrikant Jansen distribueert in België en Nederland. Sinds 2018 heeft Jansen by ODS stappen gemaakt om de transitie te maken naar het circulair bouwen.

“In Nederland lieten wij een levenscyclusanalyse voor onze stalen producten uitvoeren door NIBE. hieruit bleek dat staal erg hoog scoort als het aankomt op circulariteit, met name door het potentieel voor hergebruik” aldus Ron Jacobs, Brand- & Sustainability Manager.

Jansen by ODS ging in gesprek met partners over hoe het proces van een gevel van hergebruikte materialen tot stand zou kunnen komen. “We hebben architecten, klanten die het product bouwen, installatietechniek, onderhoudsbedrijven en sloopbedrijven gevraagd mee te denken”.

“De vraag was: hoe kunnen wij dit proces als consortium zó organiseren dat we één dienst kunnen bieden? Daar kwam uiteindelijk het ‘gevel as a service’-concept uit. Dit brengen we dit samen op het platform Harvest Bay.”

Een integraal bouwconcept waarbij de materialen in eigendom blijven van Jansen by ODS Denk hierbij aan het leasen van een gevel, waarbij betaald wordt over de periode van gebruik, terwijl Jansen by ODS en haar partners het onderhoud van de gevel op zich neemt. Of er wordt bij de verstrekking van de onderdelen een afspraak gemaakt over een take-back systeem, waarbij Jansen by ODS de componenten terugneemt aan het einde van de levensduur van het gebouw. Na een opknapbeurt kan de gevel door naar een nieuwe klant en een nieuwe gebruikscyclus.

Oogstkaart Harvest Bay

Daarnaast is er een oogstkaart ontwikkeld; een interactieve kaart waarin je de producten en halffabricaten kunt zien. “In deze kaart, kun je producten bestellen, teruggeven en zien wat er vrijkomt over vijf jaar. Daar kun je dan alvast een optie op nemen. Architecten kunnen de oogstkaart ook gebruiken om ontwerpen te maken op basis van materialen die beschikbaar zijn voor hergebruik.”

Wilt u meer weten over de toepassing van het gevel as  service concept? Of ben u een bouwpartner die een steentje wil bijdragen aan dit open source circulaire bouwconcept? Neem dan contact met ons op.